marți, 6 decembrie 2011

Campania Twinschools

] Rezultate Campania TwinSchools – eTwinnerii ajuta eTwinneri Pe adresa campaniei au fost primite 11 aplicații, cele 8 aplicații eligibile au fost trimise de către următorii mentori eTwinning: Cîmpean Marika Emese – Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean Iordache Valeria – Școala Generala Nr. 9 ,,Nicolae Orghidan” Brasov Ivan Lucica – Școala cu Clasele I-VIII „Academician Marin Voiculescu” Giurgiu Laza Alina – Colegiul Naţional „Avram Iancu” Ştei, jud. Bihor Marin Dorina – Școala”Dimitrie Anghel” Cornesti, Miroslava, jud. Iasi Melcu Cornelia – Școala Generala Nr. 9 ,,Nicolae Orghidan” Brasov Nicolăiţă Cristina – Şcoala „Gheorghe Magheru” Caracal, jud. Olt Echipa NSS România mulțumeste mentorilor pentru activitățile derulate cu această ocazie și invită toți eTwinnerii români să se alăture Camerei profesorilor Mentori eTwinning Romania 2011.

duminică, 27 noiembrie 2011

eTwinning România » Parteneriate şcolare în Europa

eTwinning România » Parteneriate şcolare în Europa: Primii mentorii eTwinning români

Centrul european eTwinning a organizat in cadrul campaniei „Inapoi la scoala!”, o campanie dedicata mentoratului. eTwinnerii cu experienta atat in initierea si desfasurarea proiectelor, cat si in utilizarea platformei, au avut ocazia sa aplice pentru obtinerea titulaturii de mentor eTwinning. Acest statut a fost acordat in urma campaniei lansate de CSS si pe baza evaluarii aplicatiilor, referindu-se strict la experienta acumulata in proiectele de parteneriat eTwinning si care poate fi valorificata in actiuni de sprijin pentru alte cadre didactice.

In Romania, au fost aprobate 32 dintre cele 80 de aplicatii primite.

Criteriile avute in vedere pentru acordarea statutului de mentor au fost:

- minim un an de experienta pe platforma eTwinning,

- minim 3 proiecte de parteneriat derulate,

- cel putin un certificat national de calitate,

- un certificat de absolvire al unuia dintre cursurile online eTwinning de pe iTeach obtinut de cadrul didactic aplicant.

eTwinnerii care au nevoie de sprijin si indrumare din partea unui mentor eTwinning pot contacta mentorii prin intermediul Camerei profesorilor „Mentori eTwinning Romania 2011”, a instrumentului de cautare avansata din pagina de Desktop (bifand optiunile: „tara – Romania” si „este mentor”) sau pe forumul de cautare de parteneri dedicat mentorilor eTwinning.

Mentorii eTwinning romani sunt:
Nume mentor Scoala de proveniență

Adriana Maris Colegiul National Coriolan Brediceanu, Lugoj

Alina Laza Colegiul National Avram Iancu, Stei, Bihor

Ana Tudor Scoala “Liviu Rebreanu” Mioveni, Arges

Aspazia Olar Colegiul Tehnic “Latcu-Voda”, Siret, Suceava

Bogdan Dorneanu Scoala cu clasele I – VIII “Petru Rares”, Hirlau, Iasi

Ciobanu Corina Scoala cu clasele I-VIII “Vladimir Streinu”, Teiu, Arges

Claudia Cziprok Colegiul National “Doamna Stanca”, Satu Mare

Cornel Lucian Duma Scoala Speciala Caransebes, Caras Severin

Cornelia Melcu Scoala Generala Nr.9 ,,Nicolae Orghidan” Braşov

Crina-Aurelia Bercovici Colegiul Tehnic “Ioan Ciordaş”, Beius, Bihor

Cristina Nicolaita Scoala cu clasele I-VIII Gheorghe Magheru, Caracal

Cristina Radu Gradinita Nr.57 “Hillary Clinton”, Bucuresti

Daniela Arghir Bunea Colegiul National Gheorghe Lazar Sibiu

Dorina Marin Scoala “Dimitrie Anghel”, Cornesti-Miroslava, Iasi

Ecaterina Grecu Gradinita nr.41,,Piticot”, Oradea

Elena Rusu Colegiul Tehnic ,,Aurel Vlaicu” Maramures

Florica Iuliana Tamas Scoala cu clasele I-VIII Paulesti, Satu Mare

Gabriela Ileana Crisan Scoala Andrei Saguna, Turda, Cluj

Gratiela Visan Gradinita nr.41 Ploiesti, structura a Scolii cu clasele I-VIII “Grigore Moisil”, Ploiesti

Ioana Stancut Scoala cu clasele I- VIII Magura, Mihaesti, Valcea

Ionica Axene Scoala Gimnaziala Cosmesti, Tecuci, Galati

Lucica Ivan Scoala Academician Marin Voiculescu, Giurgiu

Maria Tuca Gradinita cu Program Normal Nr.17, Ramnicu Valcea

Maricela Tuchiac Colegiul Agricol Falticeni,Suceava

Marika Emese Cîmpean Colegiul National “Petru Rares”, Beclean, Bistrita Nasaud

Marilena Platon Scoala Generala Nr.9 “Nicolae Orghidan“ Braşov

Mihaela Ionescu Scoala Ion Ghica, Iasi

Nadina Carmen Nicolici Colegiul Tehnic “Lorin Salagean” Drobeta Turnu Severin

Nicoleta Serea Grup Scolar Industrial “Ion Banescu”, Mangalia

Rodica Hrincescu Scoala cu clasele I-VIII Poiana Stampei, Suceava

Valeria Iordache Scoala Generala Nr.9 ,,Nicolae Orghidan “, Braşov

Valerica Danaila Scoala Gimnaziala Nr.5,,Elena Doamna,, Tecuci, Galati

- Sent using Google Toolbar

Iubesc eTwinning!

vineri, 18 noiembrie 2011

Săptămâna Educaţiei Globale 2011 - Colegiul Naţional "Petru Rareş" Beclean

Aici puteţi vizualiza câteva imagini surprinse în cadrul campaniei din acest an, aflată sub deviza IA ATITUDINE!

miercuri, 16 noiembrie 2011

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Sir Ken Robinson, despre educatie!

Steve Jobs



 Sunt onorat sa fiu cu voi astazi, in ziua plecarii voastre de la una dintre cele mai bune universitati din lume. Eu n-am absolvit niciodata facultatea. Adevarul fie spus, acum e momentul in care m-am apropiat cel mai mult de o absolvire. Si vreau sa va spun astazi trei povesti din viata mea. Atat. Nu cuvinte mari. Doar trei povesti.

Prima poveste este despre unirea unor puncte.

Am renuntat la Facultatea Reed dupa doar 6 luni, dar am stat aproape de facultate pentru inca 18 luni inainte sa o parasesc definitiv. De ce am renuntat?

Totul a inceput inainte ca eu sa ma fi nascut. Mama mea biologica era tanara, absolventa necasatorita de liceu, asa ca s-a hotarat sa ma dea spre adoptie. Si a simtit foarte tare nevoia sa ma incredinteze unor absolventi de facultate, asa incat lucrurile pareau stabilite dinainte pentru mine sa fiu adoptat la nastere de un avocat si sotia lui. Numai ca atunci cand am aparut pe lume, ei s-au razgandit si au considerat ca-si doresc o fetita.

Asa ca parintii mei, care erau pe o lista de asteptare, au primit un telefon in mijlocul noptii prin care erau intrebati: "Avem un baietel care poate fi adoptat. Il doriti?". Au spus "Bineinteles!". Mama mea biologica a aflat mai tarziu ca mama adoptiva nu absolvise niciodata facultatea si ca tatal meu adoptiv nu absolvise liceul. Asa ca a refuzat sa semneze actele de adoptie. S-a razgandit doar cateva luni mai tarziu, cand parintii mei adoptivi i-au promis ca o sa ma trimita la facultate.

Si, 17 ani mai tarziu, chiar m-au trimis. Dar am ales in mod naiv o facultate care era aproape la fel de scumpa ca si Stanford si toate economiile parintilor mei s-au evaporat pe plata studiilor mele. Dupa 6 luni, n-am mai vazut valoare in acele studii. N-aveam nicio idee despre ce sa fac cu viata mea si nicio idee despre cum m-ar putea ajuta facultatea in viata. Si m-am vazut la facultate, cheltuind toti banii pe care parintii mei ii stransesera in toata viata lor. Asa ca m-am hotarat sa renunt si sa am incredere ca pana la urma toate lucrurile se vor dovedi a fi ok. Eram cam speriat la acea vreme, dar privind inapoi imi dau seama ca a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat in toata viata mea. Minutul in care am renuntat m-a ajutat sa nu mai merg la cursurile care nu ma interesau si sa merg la cele care mi se pareau utile.

N-a fost chiar totul romantic. N-aveam o camera in care sa dorm, asa ca dormeam pe podeaua camerelor prietenilor. Am returnat sticle de Cola pentru cei 5 centi pe care ii primeai inapoi pentru returnarea unei sticle. Si am mers in fiecare duminica seara cei 7 kilometri pana in partea cealalta a orasului, doar pentru a beneficia de o masa gratuita la Templul Hare Krishna. Mi-a placut la nebunie. Si toate lucrurile acelea care mi-au starnit curiozitatea si intuitia s-au dovedit a fi nepretuite in viitor. Sa va dau un exemplu.

Facultatea Reed avea la acea vreme cel mai bun curs de caligrafie din SUA. In tot campusul, orice poster, orice titlu si orice indicator erau superb caligrafiate. Pentru ca renuntasem si nu mai eram obligat sa merg la cursurile normale, am decis sa merg la cursul de caligrafie si sa invat cum sa scriu frumos. Am invatat despre tipurile de fonturi, despre varierea cantitatii de spatiu dintre mai multe combinatii de litere, despre ce face caligrafia sa fie o arta. Era frumos, demn de tinut minte, subtil artistic intr-un mod in care stiinta nu poate explica. Si am gasit acest lucru fascinant.

Bineinteles ca, la acea vreme, cursul in sine nu avea niciun fel de aplicatie practica in viata mea. Dar 10 ani mai tarziu, cand am dezvoltat primul Machintosh, mi-am amintit toate acele lucruri. Si le-am integrat in Mac. A fost primul computer care a folosit fonturi extraordinare. Daca n-as fi renuntat la celelalte cursuri si daca nu as fi avut astfel timp sa merg la cursul de caligrafie, Mac-ul n-ar fi avut niciodata mai multe tipuri de fonturi si un scris atat de bine proportionat. Si din moment ce Windows doar a copiat Mac-ul, e foarte probabil ca niciun fel de computer sa nu fi avut astfel de fonturi. Daca n-as fi renuntat, n-as fi facut niciodata cursul de caligrafie, poate computerele personale n-ar fi avut fonturi atat de frumoase ca acum. Bineinteles ca la acel moment, tanar fiind, era imposibil sa unesc punctele. Dar cativa ani mai tarziu, imaginea a fost cu mult mai clara.

Asa ca, nu poti uni punctele daca privesti in viitor. Poti sa le unesti doar daca te uiti inapoi in viata ta. Asa ca trebuie doar sa ai incredere ca punctele se vor uni cumva in viitor. Trebuie sa ai incredere in ceva - instinctul tau, destinul tau, viata ta, karma, orice altceva. Abordarea asta nu m-a lasat niciodata balta si a facut diferenta in toata viata mea.

A doua poveste este despre dragoste si pierderi.

Am fost norocos sa aflu ce imi place sa fac tanar fiind. Woz (Steve Wozniak) si cu mine am inceput povestea Apple in garajul parintilor mei cand aveam 20 de ani. Am muncit din greu si in 10 ani Apple a ajuns sa creasca de la un garaj in care munceam noi doi la o companie care valora 2 miliarde de dolari si avea 4.000 de angajati. Tocmai ne lansasem cea mai noua creatie (computerul Machintosh), iar eu tocmai implineam 30 de ani. Apoi am fost concediat. Cum poti fi concediat de la o companie pe care tu ai infiintat-o? Ei bine, pe masura ce Apple a crescut, am angajat pe cineva, despre care credeam ca are talentul sa conduca Apple alaturi de mine, iar pentru primul an lucrurile au mers bine. Apoi viziunile noastre despre viitor au inceput sa fi divergente, asa ca el a pus piciorul in prag. Si atunci cand a facut-o, Consiliul nostru Director a stat alaturi de el. Asa ca, la 30 de ani, am fost dat afara de la Apple. Si a fost o poveste publica. Singurul lucru care contase in toata viata mea de adult se dusese pe apa sambetei. Si eu eram devastat.

Cateva luni n-am stiut ce sa fac. Am aflat ca dezamagisem o intreaga generatie de antreprenori, ca scapasem bastonul de maresal tocmai atunci cand eram foarte aproape sa-l primesc. M-am intalnit cu David Packard si Bob Noycesi, am incercat sa ma scuz pentru ca o dadusem in bara atat de urat. Eram un esec public si toate gandurile mele imi spuneam sa fug din Vale ([n.r.] Sillicon Valley). Dar, incet-incet, a inceput sa ma cuprinda un nou gand. Inca imi placea ce fac. Si intamplarea de la Apple nu schimbase lucrurile foarte mult. Eram respins, dar eram inca indragostit. Asa ca am decis sa o iau de la capat.

N-am vazut atunci, dar s-a dovedit ca a fi concediat de la Apple a fost cel mai bun lucru care mi se putea intampla. Povara pe care o porti atunci cand ai succes a fost inlocuita cu usurarea pe care o simti cand o iei din nou de la capat, mai putin sigur de ce o sa ti se intample. M-am eliberat de stres si am avut astfel sansa sa intru intr-una dintre cele mai creative perioade din viata mea.

In timpul urmatorilor cinci ani, am pornit o companie numita NeXT, o alta companie numita Pixar si m-am indragostit de o femeie extraordinara, care a devenit sotia mea. Pixar a creat Toy Story si este astazi (in 2005) una dintre cele mai de succes intreprinderi de animatie din lume. Intr-o schimbare remarcabila a sortii, Apple a cumparat NeXT, eu m-am intors la Apple si tehnologia pe care o dezvoltasem la NeXT a stat la baza renasterii Apple. Iar Laurene si cu mine avem o familie frumoasa impreuna.

Sunt foarte sigur ca nimic din toate aceste lucruri nu s-ar fi intamplat, daca n-as fi fost concediat de la Apple. A fost un medicament greu de inghitit, dar cred ca pacientul avea nevoie de el. Uneori viata te loveste in cap cu o caramida. Nu-ti pierde increderea. Sunt convins ca singurul lucru care m-a ajutat sa-mi pastrez directia a fost faptul ca imi placea ce fac. Trebuie sa gasesti lucrurile care-ti plac. Si asta e valabil atat pentru munca ta, cat si pentru partenerul tau de viata. Munca ta o sa-ti umple o parte insemnata din viata si singurul mod in care vei fi cu adevarat satisfacut este sa crezi ca faci o munca extraordinara. Si singurul mod in care poti face o munca extraordinara este sa-ti placa ce faci. Daca n-ai reusit inca, continua cautarea. Nu te multumi cu putin. Asa cum e si cu partenerul de viata, vei sti atunci cand l-ai intalnit. Si, la fel ca in orice alta relatie extraordinara, lucrurile vor merge din ce in ce mai bine pe masura ce trec anii. Asa ca nu te opri din cautare. Nu te multumi cu putin.

A treia poveste este despre moarte.

Cand aveam 17 ani, am citit un text care spunea ceva de genul: "Daca traiesti fiecare zi ca si cum ar fi ultima din viata ta, la un moment dat vei avea dreptate". Citatul m-a impresionat si de atunci, pentru cei 33 de ani care au trecut, m-am uitat in oglinda in fiecare dimineata si m-am intrebat: "Daca astazi ar fi ultima zi din viata mea, as vrea sa fac ce fac astazi?". Si atunci cand raspunsul a fost "Nu" pentru mai multe zile la rand, am stiut ca trebuie sa schimb ceva.

Ideea ca in curand o sa mor a fost cea care m-a ajutat sa fac cele mai importante alegeri in viata. Pentru ca aproape orice - toate asteptarile noastre, tot orgoliul, toate fricile referitoare la esec - toate aceste lucruri palesc in fata mortii, lasand afara singurul lucru care este cu adevarat important. Ideea ca o sa mori este cel mai bun mod in care poti evita capcana fricii ca ai ceva de pierdut. Esti deja dezbracat. Si nu exista niciun motiv pentru care sa nu-ti urmezi inima.

Cu aproape un an un urma, am fost diagnosticat cu cancer. Am facut un CT la 7.30 dimineata si a aratat in mod clar o tumora in pancreasul meu. Habar n-aveam ce e un pancreas la acea vreme. Doctorii mi-au spus ca acest tip de cancer e aproape sigur incurabil si ca n-ar trebui sa ma astept la mai mult de 3 pana la 6 luni de viata. Doctorii mei m-au sfatuit sa merg acasa si sa-mi pun lucrurile in ordine, un fel de a spune ca ar trebui sa ma pregatesc pentru moarte. Si esti pus in situatia in care incerci sa le spui copiilor tai, in doar cateva luni, toate lucrurile pe care ai fi vrut sa le spui in ultimii 10 ani. Si esti fortat sa te asiguri ca toate lucrurile sunt puse in ordine astfel incat sa fie cat de simplu se poate pentru familia ta in viitor. Esti fortat sa-ti iei ramas bun.

Am trait cu acel diagnostic toata ziua. Mai tarziu, am facut o biopsie, mi-au bagat un endoscop pe gat pana in stomac si intestine, mi-au facut o punctie in pancreas si mi-au luat cateva celule din tumora. Am fost sedat, dar sotia mea, care era acolo, mi-a spus ca, atunci cand s-au uitat la celule sub microscop, doctorii s-au intristat pentru ca se dovedea a fi o forma foarte rara de cancer pancreatic, incurabila cu chirurgia clasica. Am facut acea operatie si acum sunt bine.

Acest moment a fost cel care m-a apropiat cel mai tare de moarte si sper sa fie la fel si pentru urmatorii ani. Faptul ca am supravietuit ma face sa va spun cuvintele urmatoare cu ceva mai multa experienta decat atunci cand credeam ca moartea e un concept pur intelectual.

Nimeni nu vrea sa moara. Chiar si oamenii care vor sa mearga in Rai nu vor sa moara pentru a ajunge acolo. Si, totusi, moartea este singura directie clara spre care ne indreptam cu totii. Nimeni nu poate scapa de moarte. Si asa trebuie sa fie, pentru ca Moartea este in mod sigur cea mai buna inventie a vietii. Este agentul de schimbare al vietii. Elimina vechiul pentru a face loc noului. Chiar acum, voi sunteti noul, dar peste o vreme, nu departe de acest moment, veti deveni incet-incet vechiul. Si veti fi eliminati. Scuze ca sunt atat de dramatic, dar e adevarat.

Timpul vostru e limitat, asa ca nu va pierdeti vremea traind viata altcuiva. Nu va inglobati in dogme - traind cu rezultatul gandirii altor oameni. Nu lasati zgomotul opiniilor altora sa va ascunda vocea voastra interioara. Si cel mai important, trebuie sa aveti curajul sa va urmati inima si intuitia. Ele stiu deja ce va doriti cu adevarat sa deveniti. Toate celelalte lucruri sunt secundare.

Cand eram tanar, exista o publicatie uimitoare care se numea Catalogul Intregii Lumi. Un soi de biblie a generatiei mele. A fost creata de un om pe nume Stewart Brand, nu departe de locul unde ne aflam acum, si el a adus-o la viata punandu-i un strop de atingere poetica. Asta se intampla la inceputul anilor 1960, inainte de aparitia computerelor si a publishing-ului digital, asa ca revista era construita cu masini de scris, foarfeci si camere polaroid. Era un soi de Google in forma printata, cu 35 de ani inainte sa apara Google. Era idealist si mustea de notiuni extraordinare si instrumente utile.

Stewart si echipa lui au scos mai multe editii ale Catalogului, dupa care lucrurile au inceput sa nu mai mearga bine, asa ca au fost nevoiti sa scoata ultimul numar. Era la mijlocul anilor 70, iar eu aveam varsta voastra. Pe ultima coperta a ultimului numar era o fotografie a unui drum de tara in zori, genul de drum pe care te gasesti atunci cand pornesti intr-o aventura extraordinara. Sub poza erau cuvintele "Ramai flamand. Ramai naiv". Asta era mesajul lor de adio. Ramai Flamand. Ramai Naiv. Si eu mi-am dorit intotdeauna sa raman asa. Iar astazi, cand voi absolviti si incepeti o viata noua, va doresc asta si voua.

Ramaneti flamanzi. Ramaneti naivi.

Multumesc mult.



___
Steve Jobs, co-fondatorul si directorul general al companiei Apple, a murit miercuri noapte la varsta de 56 de ani, din cauza unui cancer pancreatic care a recidivat.

marți, 2 august 2011

luni, 27 iunie 2011

Anunturi importante

- Numarul 9 al revistei Ecouri didactice apare saptamana viitoare!
- Cartea simpozionului Predare si invatare interactiva si Strategii de optimizare a managementului clasei - pana in 30 iulie.

marți, 31 mai 2011